espa2
espa1
Greek
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ
  • ΝΕΑ
  • Η εξέλιξη της Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής (SRS/SRT)
SHARE POST
social
social
social
Η εξέλιξη της Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής (SRS/SRT)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 10 εκατομμύρια πάσχοντες από καρκίνο κατέληξαν κατά το έτος 2020. Η μέθοδος της ακτινοθεραπείας έχει εξελιχθεί ως ένα από τα βασικότερα όπλα στην μάχη κατά του καρκίνου. Με την χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας -κυρίως με ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας στοχεύονται και καταστρέφονται με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα, παρέχοντας την πιο αποτελεσματική δυνατή δόση. Είνα ασφαλής για τον ασθενή και κρίνεται από την επιστημονική κοινότητα ως εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των καρκινοπαθών συνιστάται η μέθοδος της ακτινοθεραπείας. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως η μοναδική θεραπεία ή να λειτουργήσει συμπληρωματικά ενισχύοντας τα αποτελέσματα άλλων θεραπειών όπως για παράδειγμα, τη συρρίκνωση και τον έλεγχο του όγκου πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι τεχνικές της ακτινοθεραπείας έχουν σημειώσει σημαντική εξέλιξη στον τρόπο παροχής της ακτινοβολίας. Οι κλινικοί ιατροί είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και με ακρίβεια μια μεγάλη ποικιλία περιστατικών που χρήζουν ακτινοθεραπείας, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια και το κλινικό αποτέλεσμα του ασθενούς στο βέλτιστο επίπεδο. Αυτές οι εξελίξεις προσέφεραν στους κλινικούς ιατρούς τη δυνατότητα να παρέχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε όλους τους ασθενείς. Η ακτινοθεραπεία είναι μια ομαδική προσπάθεια, που παρέχεται από μια διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από ιατρούς ακτινοθεραπευτές-ογκολόγους, ακτινοφυσικούς, τεχνολόγους και νοσηλευτές, μεταξύ άλλων.

Ακτινοθεραπευτικός χάρτης της Ελλάδας

Ωστόσο κατά την περίοδο της πανδημίας Covid_19, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις όσον αφορά στην έγκαιρη διάγνωση των κακοηθειών καθώς περιορίζονται στο ελάχιστο οι επισκέψεις σε υγειονομικούς χώρους και οι προληπτικές εξετάσεις. Αντιστοίχως, οι διαγνωσμένοι καρκινοπαθείς επίσης παρατηρούν στην θεραπεία τους σημαντικές παρεκκλίσεις σε σχέση με τα πρότυπα αντιμετώπισης και περίθαλψης καρκίνων, κάτι το οποίο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της νόσου. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι ο ακτινοθεραπευτικός χάρτης της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό συνέβαλαν οι δωρεές υψηλής κλίμακας από το Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», οι οποίες αφορούν στην προμήθεια και εγκατάσταση 10 γραμμικών επιταχυντών (μηχανήματα ακτινοθεραπείας) σε επτά Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας. Ακολούθησε δωρεά του Ιδρύματος σε ένα ακόμη Δημόσιο Νοσοκομείο με 2 ακόμη Γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας τεχνολογίας. Παραλλήλως και οι Ιδιωτικοί Φορείς Υγείας, τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζουν συνεχώς τον ιατρο-τεχνολογικό τους εξοπλισμό με την προμήθεια 9 υπερσύγχρονων μηχανημάτων του κατασκευαστικού οίκου VARIAN.

Υψηλή ποιότητα θεραπείας

Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμιστεί οι θεραπείες ακτινοθεραπείας με την εγκατάσταση των συστημάτων ακτινοθεραπείας VARIAN τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για την παροχή υψηλής ποιότητας θεραπειών με ταχύτητα και ασφάλεια καθώς έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα τόσο την άμεση θεραπεία του ασθενούς όσο και την ευκολία χειρισμού τους από τον χρήστη. Τα συστήματα αυτά φέρνουν την επανάσταση στην ακτινοθεραπεία μέσω της καινοτομίας, της υψηλής ποιότητας θεραπείας, της λειτουργικής αρτιότητας, του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού και της δυνατότητάς τους να εγκατασταθούν σε πολύ μικρούς χώρους. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά, τα συστήματα ακτινοθεραπείας VARIAN καθιστούν τη θεραπεία πολλών ασθενών ως μια διαδικασία απλή, εύκολη, γρήγορη και με υψηλή αποτελεσματικότητα. Με δεδομένο ότι η ακτινοθεραπεία είναι στενά συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχουν νέα συστήματα VARIAN στην Ελλάδα που επιτρέπουν όλες τις σύγχρονές τεχνικές. Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία (stereotactic radiotherapy και stereotactic body radiotherapy SRT, SBRT) και η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική (SRS) ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των κλινικών ιατρών που θέλουν να προσφέρουν ποικιλία θεραπευτικών επιλογών στους ασθενείς τους. Όταν συνδυάζονται η ακρίβεια, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα στα συστήματα ακτινοχειρουργικής, τότε το αποτέλεσμα επιτρέπει γρήγορη και υψηλής ακρίβειας θεραπεία για τους ασθενείς. Όταν οι καρκινοπαθείς οδεύουν προς την ίαση δαπανώντας λιγότερο χρόνο για τη θεραπεία τους, τότε οι Μονάδες Υγείας δύνανται να υποδέχονται καθημερινά μεγαλύτερο αριθμό ασθενών ανά μηχάνημα αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής για εκατοντάδες ανθρώπους. Καταλήγοντας, η σύγχρονη τεχνολογία αναμφισβήτητα συνεισφέρει στο ζητούμενο το οποίο είναι ο κάθε ασθενής να λαμβάνει την κατάλληλη ακτινοθεραπεία ανάλογα με την περίπτωσή του, στον κατάλληλο χρόνο και με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

* το παραπάνω άρθρο έχει δημοσιευτεί και στο περιοδικό HEALTH DAILY στα πλαίσια του 3ήμερου αφιερώματος στην ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ με θέμα: «Η Ογκολογία στην Εποχή της Πανδημίας: Προβλήματα, Νέες Θεραπείες, Σημαντικές Εξελίξεις».

SHARE POST
social
social
social
SHARE POST
social
social
social
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΕΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΝΕΟ